RIJPELBERG, het groene dorp in Helmond
print

Bustocht

1x per jaar.
Bus tocht is een onderdeel van de Seniorenvereniging.
tel.511572 of 517877

De seniorenvereniging Rijpelberg op bedevaart 2008.

  BILD1713.jpg

Het was spannend en heel gezellig. Twee bussen vol met mensen die samen uitgingen, sommigen voor hun lol, anderen misschien toch op bedevaart bij Maria. In ieder geval had iedereen het goede recht om zelf zijn eigen invulling aan te geven. De koffie met vlaai, onze eerste stop in Limburg was goed en daarna de lange reis (viel eigenlijk wel mee) naar Banneux. Persoonlijk, dus uitdrukkelijk mijn persoonlijke mening, vond ik het een grote commerciële poppenkast. Ik heb toch diverse Maria bedevaartoorden gezien maar zo financieel uitgebuit als dit nog nooit. Ik wil duidelijk stellen dat je echt eerlijke pelgrims zag in volle overtuiging bidden.

De lunch die wij kregen was goed maar we zaten al midden tussen de uitstallingen van vele heiligenbeelden en ik vond ze kitsch en zeer lelijk. Na de lunch het devotieterrein op en wanneer je een stel van onze medereizigers daar zo ziet lopen (zie foto) dacht ik: dit is Fantasialand bij Keulen alleen de achtbanen mis ik.

Zoals je op de foto links kunt zien een gelukkig getrouwd lief echtpaar en dan op de rechter foto gaat de man de commercie verkennen (naar ik aanneem want echte kermisattracties heb ik niet kunnen ontdekken. Waren wel veel beelden maar daar mocht je niet op schieten)

BILD1714.jpg 

En dan gaat ook de vrouw op ontdekkingsreis. Ze lijkt wel te denken is dit nu een missionaris maar ik zie geen zwartjes. Wel kijkt ze vol bewondering naar dat kapalaantje met zijn mountainbike.

BILD1717.jpg 

Wanneer je haar zo ziet staan geeft ze de indruk of ze zich afvraagt: mag ik hem aanraken. Maar nee dit was niet zo. Ons Mieke was gewoon weg van zijn pet. Dat ze het verder een leuk kereltje vond, handzaam en praktisch om onder je arm zo mee te kunnen nemen, bleek later.  


Ja Mieke heeft het voor elkaar gekregen. Ze wordt gekroond: BILD1718.jpg

En zien jullie al die jaloerse Helmondse vrouwen op de achtergrond staan. En het is een zeer speciale priesterbaret die haar boven het hoofd wordt gehouden want het is er een met vier vleugels. In Nederland hadden de priesters er een met slechts drie vleugels. Dit komt omdat Luik vroeger een Prins Bisdom was en daarom waren de geestelijken meer bevleugeld. Zal het ons Mieke geholpen hebben.

 

Wel hebben beiden, Mieke als ook het kapalaantje hun hand op hun hart maar Henny kijkt zeer tevreden toe.

BILD1719.jpg 

Het zal dus wel goed zijn geweest. Na mijn verdere ontkerkeling door al het kermisgedoe ging de reis verder naar Durbuy. Een hele mooie route waarin voor mij nu zeer duidelijk was de regio’s Ardenne Haute en Ardenne Bas. De hele weg van Maria naar onze volgende bestemming bleven we haast alleen maar dalen door het prachtige dal van de Outre. En trip die ik een ieder kan aanraden. Durbuy, ik had er nog nooit van gehoord. Een leuk soort Marken of Volendam in de Ardennen. Een prachtig plein vol met terrassen en souvenirwinkels. Maar wij hadden dorstige kelen dus volgden wij allen direct Marij op weg naar een zonnig terras.

Henny, Huub, Marij, Mieke,(Ine was even weg om deze foto te maken, ikzelf, Marinus en Johan.

BILD1720.jpg 

Kun je je indenken wat een lol deze groep malloten met elkaar had. Marij ging het stadje bekijkend, is zelfs boven op de heuvels geweest, Mieke ging naar de overkant en kwam nog mooier terug, (Ze had een zeer mooie albe gekocht) Ine haalde een beest voor onze tuin, ik ging met Marinus twee tortelvogeltjes halen voor mijn vrouwtje en de rest bleef van de zon en iets anders genieten.

Mieke bleef ergens afwezig met haar gedachten:

schijnt het te weten maar wat geeft het ook.

BILD1721.jpg 

 

Het was er heerlijk en wij hebben plezier gehad en veel mooie dingen gezien. Na een afschuwelijke omweg kwamen we ongeveer een uur te laat aan in Torn voor ons diner. En eerlijk het was goed. Henny vond het ijs niet te pruimen en was bang dat anderen er ziek van zouden worden. De goede ziel heeft zich dan ook ontfermt over de ijsjes van anderen door ze op te eten met het doel dat zij niet ziek konden worden. Wat goed van hem he.

  BILD1722.jpg

En zie aan het eind van de dag: Mieke kijkt hemels ins Blaue herein. Henny heeft zijn gewone uitbundige gulle aanstekelige lach. (wat ik niet begrijp met de bodem van zijn glas zichtbaar)

We hebben het droog gehad tot we weer in de bus zaten op de A2 richting Nederweert regen en in de omgeving van Helmond, de bekende bliksemflitsen. Maar bij het uitstappen bij station Brouwhuis was het droog. Al met al, ik heb het kei gezellig gevonden

Martin van Hees

 

Top