RIJPELBERG, het groene dorp in Helmond
U bent nu bij Laatste Rijpelnieuws

print

Laatste Rijpelnieuws

Wijkschoonmaakactie

Laatste Rijpelnieuws >>

                                                                                    

https://docs.google.com/File?id=dgz78cfp_1d6gtw6fq

 

 

 

 

De wijkvereniging  heeft in opdracht van de wijkraad en met ondersteuning van Woonpartners en de gemeente op 9 en 18 april de wijkschoonmaakactie georganiseerd . Maar zonder de basisschoolkinderen die de wijk in trokken om daar  de wijk weer eens schoon te maken zou dit nooit gelukt zijn.
De kinderen uit groep 7 en/of 8 hebben gewapend met vuilniszak, grijphand en handschoenen (gesponsord door Service-apotheek de Rijpel) de veldslag met het zwerf afval gewonnen. Meerdere vuilniszak werd vol ingeleverd.

De kinderen verbaasde zich erover wat voor rommel er allemaal weggegooid wordt. Ouders klagen weleens over de snoeppapiertjes die kinderen achteloos weggooien. Maar waarom gooien die zelfde volwassenen van alles in de struiken?
De kinderen hebben het schoongemaakt en nu is het onze taak dit schoon te houden.

Laten we er nu samen voor zorgen dat deze actie volgend jaar niet nodig is.

Als afsluiting van deze actie is er op vrijdag ochtend 19 april een ochtend voor de scholen geweest rondom vuil verzamelen achter de Brem. Hier stonden diverse soorten voertuigen waarmee de afval verzameld wordt. Van poepzuiger t/m kraakwagen (vuilniswagen). Na alle voertuigen eens goed bekeken te hebben was het tijd voor de afsluiting. Met de uitreiking van een cheque ter waarde van € 600,00 aan iedere school. Dit keer niet door iemand van de gemeente, maar door de voorzitter van de wijkraad.

 Als extra attentie kregen de harder werkers ook nog allemaal een tasje met leuke spulletje (gesponsord door de LEV-groep, Woonpartners, de EmTé , de wijkvereniging, de politie de friteszaak aan het Utrechtplein, Mc Donalds, friteszaak Christel en Olaf en de politie.

Dit jaar deden er niet alleen scholen mee aan de wijkschoonmaakactie.

Op 23 maart gingen de mensen van buurtpreventie de Rodes op pad, zij maakten ook de straatnaambordjes schoon.

Op 22 april gingen de kinderen van de Kidsklup ook met meer dan 40 kinderen op pad om  van onze wijk een schone wijk te maken.

 

Een impressie gemaakt door de diverse kinderen, de redactie van de en foto”sUit de nieuwsbrief van de  Rodes:

 

 Buurtschoonmaakactie

 

 

 Zaterdag 23 maart was het dan zover: de buurtschoonmaak!

Om 10 uur maakten 13 buurtbewoners, waaronder twee dappere jonge helpers, zich bij een gevoelstemperatuur van -15 graden klaar voor de eerste buurtschoonmaak, georganiseerd door het Buurtpreventieteam. In de garage van één van hen was er eerst koffie en thee en kregen we instructies van Carin Verheijen van de Wijkvereniging over do’s en don’ts. De vorige dag had de gemeente al voor materialen gezorgd, waaronder grijpers, hesjes. .

Even later vertrokken de 8 bewoners en 5 leden van het Buurtpreventieteam, gewapend met grijpers, vuilniszakken, huishoudtrap en poetsstokken om de afgesproken route voorjaar-schoon te maken. De gure oostenwind zorgde voor even voor koude vingers en tintelende oren, maar al snel was het ongemak door de gezellige sfeer vergeten.

In drie teams verzamelden we van alle straten, pleintjes, bosstroken, grasveldjes en de begroeiing het zwerfvuil in plastic zakken. Daarnaast zagen onze buurtgenoten ons sjouwen met een huishoudtrap, emmers met sop en bezems, om de straatnaamborden en andere bebording van groene aanslag te ontdoen. groene aanslag te ontdoen. 

 Omdat we volgens de gemeentelijke regels allemaal een fel hesje droegen en op een goed moment onze wijkagent met zijn dienstauto kwam vragen of het allemaal lukte, waren er enkele bezorgde bewoners die dachten dat er een zoekactie aan de gang was!

Met verbazing deelden we na twee uur speuren en verzamelen onze ervaringen: grote stukken piepschuim in het bos, een halve paraplu, puin in de plantsoentjes, onnoemlijk veel halflege blikjes, een wieldop, metalen schroefdraad van 1,5 meter lang. Verder erg veel vuurwerkresten en sigarettenpeuken. In totaal haalden we 7 vuilniszakken aan zwerfvuil op en konden we de gemeente de exacte locatie melden van pakketten folders, glas en puin. Ook werd er graffiti aangetroffen.

Daarnaast bleek het iedereen te zijn opgevallen dat er op het veldje aan het begin van Lariksrode en op de uitlaatstrook langs het fietspad erg veel hondenpoep lag.

De reacties van buurtgenoten waren positief; in langsrijdende auto’s gingen de duimen omhoog, mountainbikers riepen in het voorbijgaan “Een dikke pluim”.

De opmerking “De jongeren gooien het neer en de ouderen ruimen het op” was voor ons gelukkig niet van toepassing, getuige de ijver van Guus (9) en Kris (5).

 Zij kregen na afloop naast een bedankje van het BPT ook een cadeautje en het aanbod van de wijkagent voor een ritje in de dienstauto.

  

Om 12 uur sloten we deze geslaagde schoonmaak af met koffie en koek! Het Buurtpreventieteam dankt Bea, Renate, Marga, Henk, Kees, Jos, René, Guus en Kris hartelijk voor hun inzet: laat het voorjaar nu maar komen!

Verslag van OBS de Straap

Alana

Schoonmaakactie

We zijn met de groepen 8 zwerfafval gaan verzamelen. We vonden de gekste dingen van tafelpoten tot een laptop!

We zijn ook nog naar De Brem geweest en daar hebben we gezien hoe ze poep op zuigen, graffiti weghalen, hoe ze de stoepen/wegen schoon vegen en de onkruid er tussen uit halen en hoe ze de containers legen. We hebben ook een quiz gehad en daar moest je kiezen uit A, B of C en daar was de vraag hoe duur een boete was en bij een andere quiz moest je een paar andere vragen beantwoorden ook met A, B of C. Je mocht in de machines zitten en je mocht al je vragen stellen.

Als je je afval weggooit dan moet je dat sorteren je doet glas, oud papier, plastic, groente fruit en andere etenswaren en je hebt de grijze container en in de grijze container doe je de spullen/dingen die je niet kunt recyclen. Je kunt dingen om laten smelten en weer hergebruiken of iets anders van maken bijvoorbeeld als je 27 plastic flesjes omsmelt dan kun je daar een fleece trui van maken.

 

 Alana van LoonNiet gevonden

REAGEREN? klik HIER Top