RIJPELBERG, het groene dorp in Helmond


print

St. Jozef speeltuin

Plechtig  geopend en ingezegend door Z.H.Ex. Mgr. A.F. Diepen op 1sten Vrijdag September 1933.
 
Officiele naam: Speeltuin St. Josefsoord 

Bij de opening in 1933 werd de volgende inventaris opgemaakt:
H. Hartmonument, S. Josefbeeld, Malle, Draaimolen, 2 Glijbanen, Zweefstoel, Zweefkabel, Rekstok, Ringen, Wipplanken, Zweefpaal, WC’s, 2 stel schommels, Papiermandltuin St. Josefsoord.en, Meubilair der halle, 2 Pompen c. an., Banken.
 
onder: Op 3 januari 1934 werd de vergunning getekend voor een extra achteringang vanaf de Bakelsedijk.(speciaal voor de jongens of i.v.m. brandveiligheid?

 

 

 - Je bereikte de speeltuin via de van Meelstraat, brug over de Nieuwe Aa en dan meteen links. Voorbij de ingang stond een dienstwoning van de beheerder van waaruit die toezicht had op de bezoekers. De meisjes speelden in het voorste deel van de speeltuin, de jongens moesten doorlopen naar hun eigen deel achterin (of via de achteringang?).  

 
- In de loop van de zestiger jaren werd de speeltuin beheerd door dhr. de Wit, die met twee dochters in een bungalowtje rechts op het terrein woonde. In die hoek was ook een vier- of zestal blauw/geel/rood geschilderde stalen schommels (de 'schuitjes'). Er was ook een zwembadje met kleedhokjes. Het zwembadje was met een hek afgezet en mat ca. 5x6 meter. Je kon er nooit in zwemmen want het lag altijd vol bladeren. Ook was er een kabelbaan en een draaimolen.

De Wit was alleen maar beheerder, maar men noemde de speeltuin daarom toen ook wel de 'speeltuin de Wit'. Vandaar stamt mogelijk het idee dat er twee speeltuinen waren. Dat was niet zo. Wel zijn er van 1954 tot minstens 1957 plannen geweest om een tweede speeltuin te openen. Ook werd in een krantenartikel met onbekende datum een naamsverandering aangekondigd. Nieuwe naam: 't Straakven. Zou daar die nieuwe geplande tweede speeltuin mee bedoeld zijn? En was die misschien bedoeld voor alleen maar jongens? Het is niet bekend. Het is er in elk geval nooit van gekomen.

 
De speeltuin werd gesloten waarschijnlijk op 18 oktober 1974

onder: Projectie van de St.Jozefspeeltuin op de huidige situatie

 toets Ctrl + om te vergroten


 

Top