RIJPELBERG, het groene dorp in Helmond


print

Over ABCD

Binnenkort organiseert de ABCD groep Actief Rijpelberg weer nieuwe bijeenkomsten. Houdt deze site en Hofkompas in de gaten.

                                                                                                               ABCD.jpg 

 

ABCD groep Actief Rijpelberg

ABCD groep Actief Rijpelberg is een onderdeel van de Wijkvereniging Rijpelberg en wordt uitgevoerd door vrijwilligers. 

Wat staat ABCD voor?

Waar staat het voor en wat is het eigenlijk? ABCD staat voor Actief Bewoners Capaciteiten Doorverbinden en is een Rijpelbergse omwerking van een Amerikaans idee om het leven in de wijk aantrekkelijker en minder anoniem te maken. Ons staan tal van initiatieven voor ogen die door jou en je geestverwanten (die je nu nog niet kent) kunnen worden gerealiseerd. Klopt, je leest het goed. De bewoners van de Rijpelberg zullen het samen zelf gaan doen. (De oorspronkelijke Amerikaanse betekenis van ABCD is Asset Based Community Development)

Hoe werkt het?

Maar hoe ken ik degenen met overeenkomende kennis en interesses? Hoe weet ik wie iets met mij en anderen wil opzetten? Daar komt de ABCD groep Actief Rijpelberg in beeld. Zij is geen organisatie die alles regelt, maar wel een groep die helpt en middels bijeenkomsten en vragenlijsten een inventarisatie maakt van kennis en interesses die in de wijk aanwezig is. Want ABCD werkt alleen als mensen van elkaars bestaan en interesses op de hoogte zijn. Dan kunnen we iets tot stand brengen. Daarom is het ook zo belangrijk dat jij en alle anderen van zich laten horen. Vraag daarom HIER één of meerdere vragenlijsten. We geven de lijst bij je af om zelf in te vullen of we doen het samen. Denk er ook eens over of je niet ook anderen kent die de vragenlijst willen beantwoorden. Voorbeelden van mogelijke initiatieven vind je op deze site en nog veel meer in de vragenlijst. Het zijn maar voorbeelden. Eigen ideën kunt u er net zo goed in kwijt.

We willen voorlopig regelmatig via een bulletin op deze site en in het Hofkompas de nieuwste ontwikkelingen en ideeën melden.

Wat gebeurt er na opstart van je idee?

Na de opstart van je idee gaat je initiatief een eigen leven leiden en ben je onafhankelijk van De ABCD groep. Voor verdere hulp kun je natuurlijk blijven aankloppen. 

Je info op deze pagina's.

Als je wil zetten we info over je plannen op deze pagina's. Zo kun je details over je activiteit wereldkundig maken en meer vrienden voor je idee vinden.

Voorbeelden

uit bulletin nr.1

 

-Natuurwandelpad

In bulletin nr 1 werden al een aantal mogelijke initiatieven genoemd. Het daar genoemde natuurwandelpad heeft al belangstelling gewekt. Er valt heel wat te zeggen over de natuur in de Rijpelberg en sommigen weten daar meer van dan anderen. Deel die kennis. Maak dat leerzame wandelpad mogelijk. Met een paar extra mensen met interesse in de ons omringende natuur kunnen we dit pad creëren.

 

-Website voor de Rijpelberg

Waar ik in dit bulletin een lans voor wil breken is het volgende idee.

Iedereen in de Rijpelberg zou gebaat zijn met een uitputtend overzicht van wat er allemaal aangeboden wordt en te doen is. In de ruimste zin van het woord. Denk niet alleen aan bedrijven, scholen, verenigingen en instellingen, maar ook aan kinderopvang, EHBO, ontspanning, bedrijvigheid aan huis enz. enz. Laten we zeggen we willen zoiets als De GroenGele Rijpelgids. Hierin krijgen ook alle ABCD initiatieven een eigen prikbord. Het geheel komt onder de paraplu van de nieuw te maken website van de Wijkraad Vereniging Rijpelberg (WVR).

Er zijn dus mensen nodig met verstand van zaken voor het bouwen van een website in CMS programmatuur. Er heeft zich al een deskundige gemeld, maar er zijn meer mensen nodig voor deze klus. Ook voor het verzamelen van de gegevens voor de gids kunnen geïnteresseerden zich melden. Wie, jong of oud, wil hier aan meewerken?

 

-Andere initiatieven

Mocht het bovenstaande nogal technisch klinken, ABCD groep Actief Rijpelberg behelst ook initiatieven als samen koken, fietsen, tekenen, kaarten, opvoedspreekuur, yoga, vogelwerkgroep enz. enz. De lijst is eindeloos.

Sommige van de genoemde initiatieven en vele andere zijn intussen gestart.

We gaan ervoor, voor een fijnere Rijpelberg. Laat van je horen!

VRAGEN? Contact: hardirkx@online.nl

Top